KÖNYVEIM

A Cutting-Edge Gambit against the Queen’s Indian

New in Chess, 2014

Első könyvemet (A Cutting-Edge Gambit against the Queen’s Indian – New in Chess, 2014), amely magyarul „Egy borotvaéles változat a vezérindiai védelem ellen” elnevezésre hallgat egy török barátommal közösen hoztuk létre, ám a szakmai munka javát én tettem bele. A vezérindiai védelem egy viszonylag friss, 2006-ban divatba jött, gyalogáldozatos változatát dolgoztuk át teljesen egyénileg. Az elkészült anyag annyira látványosra sikerült, hogy még a világ egyik legismertebb támadójátékosának, Alexei Shirovnak a tetszését is elnyerte, aki rendkívül szívélyes előszót írt elismerésképpen. Külön büszkeséggel tölt el, hogy kezdő szerzőként rögtön Európa egyik legismertebb kiadója, a holland New in Chess vállalta a mű megjelentetését.

Érdekesség, hogy a 2023-as holland (Wijk aan Zee) szuperverseny egyik sorsdöntő összecsapásán a hazaiak klasszisa, Anish Giri elővette egyik egykori újításunkat és könnyed győzelmet aratott vele a világbajnok, Carlsen ellen. Ez a teljes pont pedig igen fontosnak bizonyult számára a későbbi tornagyőzelemhez.

Az alábbi nemzetközi oldalakon lehet megtekinteni a tartalmat:

Magyar nyelvű videós bemutatóim:

My Secrets in the Ruy Lopez

Portisch Lajos

Óriási megtiszteltetés továbbá, hogy Portisch Lajos My Secrets in the Ruy Lopez (Titkaim a spanyol megnyitásban) kötetének elkészülésében aktívan hozzájárulhattam, amelyet a brit Gambit kiadó hozott forgalomba 2017-ben.